Μακρόνησος 2013: Αφιέρωμα-Συναυλία στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

Καταπληκτική Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην "ΑΥΓΗ"...

Πρόταση Οργάνωσης Λαϊκών Επιτροπών, του Μίκη Θεοδωράκη το 1968.

Σαν σήμερα 22 Απριλίου, πριν από 44 χρόνια, ελάχιστοι άρχισαν τον ΑΓΩΝΑ...

Έζησα από τα 14 ως τα 21 τη Χούντα και αυτό που μου έμεινε, ήταν ο γενικευμένος "Ραγιαδισμός", από "γλύφτες" που ήταν έτοιμοι και να πατήσουν σε οποιοδήποτε συνάνθρωπό τους, για να αποκτήσουν και την ελάχιστη εύνοια των Κυβερνώντων σε όλα τα επίπεδα. Όλοι αυτοί, που μετέπειτα εμφανίστηκαν ως "Αντιστασιακοί" και κατέλαβαν "Θέσεις", "γλύφοντας" τα νέα Αφεντικά. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ελάχιστοι είχαν Δημοκρατικές Αξίες, καθαρή καρδιά και ψυχικό σθένος, για να μην υποκύψουν και ακόμη λιγότεροι που αντιστάθηκαν και δεν αλλοτριώθηκαν αργότερα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Αλέκος Παναγούλης, ο Μανώλης Γλέζος κλπ. Η συντριπτική ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ μας γλύτωσε τότε από τον Αυταρχισμό. ΘΑΡΡΟΣ λοιπόν, ακόμη και αν "είμαστε δυό".

2 σχόλια:

  1. Στις 21-4-1967, ο Γυμνασιάρχης μας (στη Θεσσαλονίκη), μας είπε: "πηγαίνετε στα σπίτια σας και μη ρωτάτε τίποτα".
    Το αστείο είναι ότι τη λέξη Χούντα (ή Φούντα που έλεγε η γιαγιά μου), την άκουσα 1η φορά στα Επίκαιρα ("Ειδήσεις" της εποχής), αναφερόμενη για τη Χιλή.
    Παιδί λοιπόν εκείνα τα χρόνια, χωρίς ίχνος πληροφόρησης και με τους γονείς να εργάζονται στη Γερμανία, νόμιζα ότι είχαμε μια καλή Κυβέρνηση, που έφτιαχνε πολλά έργα και με την ελπίδα για ένα θαύμα, που φαινόταν εφικτό, όπως στις Ελληνικές Ταινίες, με τον φτωχό που γινόταν πλούσιος, με την δικαίωση-επιβράβευση του τίμιου και με το καλό τέλος πάντα.
    Φώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...δυο ακριβώς μέρες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, στις 23/4/1967, ο Μίκης Θεοδωράκης απηύθυνε το πρώτο μήνυμα κατά της χούντας, έδωσε θάρρος στον Ελληνικό λαό και τον κάλεσε να αντισταθεί ουσιαστικά και σθεναρά στην τυραννία των παρανοϊκών, αγράμματων και άξεστων συνταγματαρχών...": http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/articles/?nid=644

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αλληλεγγύη στον Αγώνα της Λαυρεωτικής κατά των ΧΥΤΑ-Υ κλπ, σήμερα Τετάρτη, 16-2-2011, ώρα 18.30'
Μετά, ώρα 20.00' στο Μπλόκο Κερατέας ζωντανά: ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ.